Vastustajat tutuiksi – Ylivieskan Kuula

”Vastustajat tutuiksi” on juttusarja, jonka tarkoituksena on sarjatason muututtua käydä kevään aikana läpi tulevan kesän vastustajia. Tämä ensimmäinen osa on varmastikin mittavimmasta päästä eikä kaikista vastustajista löydykään samassa määrin faktoja ja tapauksia. Kaikki jutuissa mainitut henkilöt on tuotu esiin suurella kunnioituksella, vaikka asiayhteyksiin saattaa jokin kommellus tai vastaava liittyäkin. Moni asia perustuu allekirjoittaneen muistiin ja mahdolliset ”virheet” kerronnassa ovat tahattomia ja värikynän käyttökin on pyritty rajoittamaan sanakäänteisiin. Aloitetaan Ylivieskan Kuulasta, josta tiedot vastustajan tulevan kauden joukkueesta on peräisin seuran kotisivuilta tai sosiaalisesta mediasta. Historiallisista tilastoista kiitos kuuluu Martti Ruuskalle ja Matti Rasilaiselle, jotka ovat koonneet valtavaa tilastopakettia kansallispeliimme liittyen.

 

Ylivieskan Kuula

Taustaa:

Sarjan todellista vakiokalustoa sillä on pelannut 2000-luvulla kahta kautta lukuunottamatta Ykköspesiksessä ja yhtäjaksoisesti vuodesta 2006 eteenpäin. Joukkue on useimmiten sijoittunut keskikastiin, viime kauden viides sija on seurahistorian paras.

Pelaa kotiottelunsa Suvannon stadionilla, jolle tunnusomaista on kentän takana virtaava Kalajoki. Kovimmat kakkosjatkeen läpilyönnit saattavat painua aina virtaan saakka. Kolmospuolen läpilyönnit ja ohiheitot pysähtyvät iäkkääseen pukuhuonerakennukseen, jonka pukutilat ovat mallia Kyrölä eli ahtaat, mutta saunasta napollinen pluspisteitä.

Kahden edellisen vuoden pesäpalloilijan kasvattajaseura (Sami Haapakoski, Tuomas Jussila)
Yhteistä historiaa:

Pelaamme harjoitusottelun Kuulaa vastaan perjantaina 20. tamikuuta Botniahallissa.

Aiemmat kohtaamiset sarjaotteluissa:
13.06.1999 VäVi – YK 1-0 (6-5, 2-2)
01.08.1999 YK – VäVi 2-0 (4-1, 5-2)
29.08.1999 VäVi – YK 2-1 (8-1, 0-2, s4-0)
21.05.2000 VäVi – YK 0-1 (3-3, 15-17)
02.08.2000 YK – VäVi 2-1 (2-4, 3-2, s3-0)

Aiemmat kohtaamiset ovat VäVin edelliseltä visiitiltä ykköspesikseen eli kausilta 1998-2000, jolloin Kuulan lukkarina hääri Vimpelissä vuosien saatossa lukuisia mitaleita kakkospelinjohtajana ansainnut Jussi Haapakoski. Sen jälkeen Vieskassa on kyläilty harjoituspelien merkeissä sekä suomensarjassa Kuulan kakkosjoukkueen eli Suvannon Pallon vieraana.

Seurat pelasivat 80- ja 90-luvuilla usein samassa suomensarjalohkossa. Historia tuntee esimerkiksi kesällä 1986 Ylivieskassa 400:n taatusti äänekkään katsojan edessä pelatun YK – VäVi ottelun, joka päättyi lukemiin 4-7. Liekö yleisömäärään vaikuttanut VäVin silloinen lukkari, muuan Kari Kallio. Seuraavana keväänä ”Kalle” oli siirynyt mestaruussarjaan Vaasan Mailaan ja samalla kentällä Kuula otti revanssin lukemin 16-11. Se oli juoksupelin aikaa se.

VäVi-kasvatti Markus Lehtiniemi pelasi kesän 2016 Vieskassa. Tämän kauden viestiläisistä AJ Keskikangas edusti kaudella 2013 sekä Joonas Lassila vuonna 2014 puna-keltaisia. Myös Kyrölässä vuosia vaikuttaneet Kukkolan veljekset Mika ja Matti ovat uriensa alkutaipaleilla pukeutuneet Kuula-nuttuun.

Joukkuepeleissä usein puhutaan viimeisen pelin voittamisesta. Tuo 29.8.1999 pelattu ykköspesiksen alemman loppusarjan ottelu oli ennen 4.9.2016 Meilahtea edellinen kerta, kun VäVi on kauden viimeisen ottelunsa voittanut. Pari ikäluokkaa ehti siinä välillä kehdosta rippikouluikään mutta hyvää kannatti odottaa. Muistaakseni VäVin lukkarina kyseisessä ottelussa pelasi Wernerin Jukan sijasta Voimakadun Dynamo eli Ojanperän Tomi. Kuulalta kotipesää hallitsi lahjakkaan oloinen ja nopeakinttuinen nuorukainen, sukunimi taisi olla hänellä vakituisen lukkarin tavoin Haapakoski.

Oma lukunsa oli keväällä 2000 pelatun ottelun toinen jakso, josta tuli lyöntikilpailu Jere Dahlström (1+7) – Ylivieskan Kuula. Kantavassa myötätuulessa sekä kovalla hiekkakentällä pelatussa ottelussa nähtiin kaikkiaan kahdeksan kunnaria allekirjoittaneenkin otettua varmasti yhden, ehkä jopa toisenkin kontolleen. Niin tai näin, toiselle jaksolle sai pukeutua kirjavampaan paitaan. Kentän kiersivät omilla lyönneillään muiden muassa Kuulan Matti Kukkola sekä VäVin Esa Salo. Nämä kaverukset ovat tämän jälkeen edustaneet usein samaakin seuraa, viimeksi menneellä kaudella Jurvan Liekkiä maakuntasarjassa. Aiemmassa kappaleessa mainittu Kuulan lahjakas nuorukainen oli siirtynyt kakkospolttajan tontille ja keräsi numerona kaksi mittavan tilastorivin 1+1/3, 13/16, I p.

Tässä yhteydessä on pakko mainita yhden Vähänkyrön pidetyimmän urheilupersoonan, joukkueen monivuotisen huoltajan Jarkko Hakan kesällä-99 lähettämä tekstiviesti. Olimme matkalla Kuulan vieraaksi ja ”Jakke” oli jostain syystä estynyt. Aallon Jarin tai Udeliuksen Ramin puhelin piippasi, sanoma oli lyhyt ja ytimekäs ”Onnea Vieskaan”. Kyseistä sananpartta on sittemmin viljelty taajaan, kun jonkun Vieskaan menossa olevan on katsottu onnen tarpeessa olevan.

Taisipa myös olla juuri erään vuoden suomensarja-avauksesta Kuula II:sta vastaan kotiin päin tultaessa, kun muuan legendaarinen toisen polven etupelaaja kämpäisi virkistystauolla paremman tekemisen puutteessa enemmän kuin puolen hehtaarin metsän puut nilkasta poikkaistuina sisältäneen pinon päälle. Kukaan muu ei rohjennut lähteä haastamaan kukkulan herraa. Samalla matkalla taisi myös alkunsa saada bussin takapenkiltä käsin korttia pelanneiden Ruuhisen Arton ja Majasaaren Harrin vuosia toiminut yhteinen talous- ja pelikassa, joka hyvästä yhteistyöstä huolimatta ei aina ollut voitollinen.
Joukkue 2017:

Kesän 2017 Ylivieskan joukkue koostuu muutamasta kokeneesta pelimiehestä, joista Jyri Suhonen on pelannut Pattijoen Urheilijoiden riveissä lähes sata Superpesisottelua sekä Tuomo Rautio on edustanut kahdella kaudella Alajärven Ankkureita korkeimmalla sarjatasolla. Tero Kivelän vyöllä puolestaan roikkuu yli 150 ykköspesisottelua naapuriseura Haapajärven riveissä.

Seura on tehnyt pitkään farmiyhteistyötä Vimpelin Vedon kanssa, jonka seurauksena rosterissa vilisee tuttuja nuoria kasvoja. Heistä Joonas Suominen ja Ville Takala ovat jo esiintyneet jopa miesten loppuotteluissa. Viime kauden nousukarsinnoissa puolestaan ViVen suomensarjaryhmän riveissä vastaamme pelasivat myös Taneli Lassila sekä Aleksi Rantala.

Toinen merkittävä pelaajalähde Kuulalle on monivuotinen kiistakumppanimme Kannuksen Ura, jota edustaneista pelureista Vieskan väreissä taituroivat sähäkät Keski-Petäjän veljekset Miika sekä Markus, huippunopea Timo Torppa sekä lyöjäjokerina kannuksensa hankkinut Teemu Nivala. Kaiken kaikkiaan Kuula on nimilistasta päätellen nuorekas ja nopea joukkue.

Pelinjohtajana toimii Vaasan Mailaa kaudella 2008 pelaajana edustanut Koskenkorvalta lähtöisin oleva ainakin toisen polven pesäpallovaikuttaja Erno Hautamäki.

Kuula on ykköspesiksessä ”paikallisvastustajamme”, keskinäiset ottelut tulevalla kaudella:
Ke 24.05. VäVi – YK
Ke 05.07. VäVi – YK