Pesisjätkä J. Kultalahti – Kultaturkis OY yhteistyökumppaniksi

Saimme toiminnallemme merkittävän uuden tukijan, kun aina hyväntuulinen ja urheiluun tosissaan, mutta pilke silmäkulmassaan suhtautuva Jaakko Kultalahti halusi yrityksensä Kultaturkis Oy:n nimissä solmia markkinointiyhteistyösopimuksen kanssamme. Sopimuksen sisällöstä mainittakoon, että erään sopimuskohdan nojalla huoltajamme Aleksi Prosi täyttää tulevana suvena juomapullomme Kultaturkis Oy:n sponsoroimalla HartSportilla. Urheilumiehenä yrittäjä haluaa myös valvoa sijoitustaan eli lähtee yhdelle vieraspelimatkallemme tutustumaan toimintaamme. Lienee hieman paikallaan avata tai arvailla syitä, miksi evijärveläinen turkisalan yrittäjä haluaa tukea joukkuettamme ja valottaa hiukan muutenkin miehen taustoja:

Vuosi taisi 1997 eli puhutaan vanhoista hyvistä ajoista, kun VäVillä oli A-poikajoukkue mutta niin oli Evijärven Urheilijoillakin. Silloin ei nuorten Superpesikseen päässyt ilmoittautumalla vaan pelattiin alueellista sarjaa. Kyllä me keskinäiset pelit taisimme voittaa mutta silloisista vastustajista kehittyi useita merkittäviä tekijöitä vähäkyröläiselle(kin) pesäpallolle kuten Juha Kuoppala ja Arto Ruuhinen. Ehdottomasti parhaiten jäi kuitenkin mieleen peluri, joka pienestä koostaan huolimatta kantoi hurjalla taistelutahdollaan ja pelisuorituksillaan joukkuettaan ennakkoluulottomasti tulta päin. Kaverin selässä luki Kultalahti, etunimeksi paljastui. Vastakkain iskettiin parin kesän aikana lukuisia kertoja sekä A-pojissa että piirisarjassa, joka silloin oli nykymenoon nähden kovaa touhua. Peleissä ei ajan hengen mukaisesti sanan säilää säästelty mutta psykkaus ei ollut pahantahtoista. Kiusallisen usein ”Jaska” upotti voimapystärinsä kakkospuolelle väliin ja monesti jatkeelta maisemiinkin eikä pelipuvun julkisivusta puhdasta kohtaa löytynyt. Siitä pitivät huolen etenijän rooli sekä uhrautuva pelityyli räpylä kädessä.

VäVi pelasi vuosituhannen lopulla Ykköspesiksessä ja jossain vaiheessa tuli Jaakon kanssa puheeksi, että kiinnostaisiko ”lähteä koittamaan”. Noin sadan kilometrin välimatka kotipaikan ja Vähänkyrön välillä ei nuorta miestä pidätellyt ja syksyllä 1999 Kultalahti liittyi VäVin harjoitusrinkiin. Teimme silloin farmiyhteistyötä Kankaanpään Mailan kanssa ja muistan mukanamme olleen legendaarisen Kari Kallion toteamuksen ykköspesisjoukkueiden halliturnauksessa talvella: ”persoonallinen juoksutyyli, mutta hyvin etenee”. Kevät tuli ja kopparin tontille oli tyrkyllä kolme peluria eli Jaska sekä nuoret kaverit nimeltään Henri Puputti ja Mikko Kytömäki. Nykyisen kaksoisedustusjärjestelmän kaltaista systeemiä ei silloin ollut ja valitettavasti Jaakon kannalta kävi niin, ettei pelipaikka auennut silloin VäVistä vaan tie vei juuri suomensarjaan nousseeseen Ylistaroon. Tarina eteni kannaltamme varsin epäonnisesti sillä KaMan Superissa tapahtui heti keväällä loukkaantuminen ja nuoren multipelaajanalun Puputin esiintyminen VäVi-paidassa jäi yhden ottelun mittaiseksi. Loppukesä painittiinkin koppariongelmien kanssa ja pudottiin sarjasta.

Jaska ei urheilumiehenä tuota episodia suostu ikävässä valossa muistelemaan vaan totesi, että kaikella on tarkoituksensa ja hän sai Ylistarossa lyötyä itsensä ”läpi” ja auttoi panoksellaan sementoimaan YKV:n paikkaa suomensarjassa. Jos joku nuorempi tieteen harrastaja ajattelee, että ei suomensarjaan tarvitse lyödä itseään läpi niin mainittakoon, että noihin aikoihin aikuispelaajia oli todella paljon nykyistä enemmän ja mopoilla harjoituksissa kulkevat pelasivat aivan niitä lahjakkaimpia lukuunottamatta omia pelejään ja alempia sarjoja.

Kesäksi 2002 Kultalahti palasi Kyrölään, jossa antoi illasta toiseen kaikkensa joukkueen eteen. Sisäpeliroolia ei ykköskärjestä löytynyt, mutta nöyrän joukkuepelaajan tavoin kaveri täytti annetut tehtävät, Iski juoksun, kun paikka tuli ja hoiti enemmän kuin oman osansa myös joukkuehengen pönkittämisessä eli kortinpeluussa ja tyhjännauramisessa. Kilometrejä kertyi ruokottomasti kulkupelin mittariin, sillä Jaska halusi olla paikalla reeneissä, vaikka ei sitä niin usein olisi välimatkan vuoksi vaadittukaan. Kultalahti pelasi VäVissä kolme täyttä kautta ja on myöhemmin ollut ainakin kahdella kaudella mukana toiminnassa avustavan pelinjohtajan roolissa.

Kaudeksi 2005 Evijärvi nousi suomensarjaan ja Kultalahti tietenkin oli mukana toteuttamasta eräänlaista ”unelmaansa”. Sivusta katsottuna voisi tuumia, että harvoin minkään joukkueen tekeminen on ollut niin paljon yhden miehen harteilla kuin silloin. Olimme tuona kesänä Evijärvellä pelaamassa ja joku pelaajistamme totesi vapaasti muotoiltuna: ”Kyllä tua Kultalahti on kova naama. Availee ensin koppien ovet, laittaa makkaranmyyntiteltan pystyyn, hoitaa sitä ja tätä muuta ja pelaa vielä huippupelin”

Ansaitsemansa kruunun pesisuralleen Jaska sai syksyllä 2006, kun hän oli mukana nostamassa Ylistaron Kilpa-Veljiä Ykköspesikseen. Tuolta kesältä jäi henkilökohtaisesti mieleen pari tapausta: Yli kolme ja puoli tuntia kestäneessä runkosarjaottelussa YKV:tä vastaan Jaska löi pallon hukkaan pusikkoon ja kunnarin ollessa selviö läppäsin kaveria pitkän yhteisen historia nimissä olkapäälle tämän kääntyessä kakkosella kohti kolmosta. Kakkostuomarina ollut legendaarinen alajärveläinen pesisvaikuttaja totesi tapahtuneesta ”Olisi kyllä ollut punaisen kortin paikka, mutta menköön nyt”. Uskon tänäkin päivänä, että Jaska olisi minut tullut pelastamaan jos pelituomarin puhutteluun olisi lähdetty vaikka peli tiukka olikin. Toinen tapaus sattui playoff-ottelussa, jossa kakkoselta kärkkyessäni ”Kettu” kehui edellistä lyöntisuoritustani, keskittyminen herpaantui ja kun käänsin hiukan päätäni vastatakseni niin pallo toimitettiinkin kolmoselle ja korvat luimussa kävi matka kotipesään. Pelin jälkeen Jaska pyysi anteeksi, että käytti kaveruuttamme hyväkseen siinä tilanteessa. Ei olisi tarvinnut, apinaa koijataan.

Kultalahden peliura jatkui vielä useita kausia HalsuaVeteli-Pesiksen sekä Ylihärmän paidassa, mutta jalan katkeaminen jääkiekko-ottelussa laittoi pisteen peleille joksikin aikaa. Tulevana kesänä ympyrä tavallaan sulkeutuu, kun VäVi pelaa jälleen Ykköspesistä ja Jaska nähdään taas YKV:n väreissä, kun seura tekee uutta tulemistaan suomensarjaan. Roolina on alustavasti avustava pelinjohtaja, mutta huhujen perusteella pelipuvun kokokin on sopimukseen kirjattuna ja juoksutesteissä taakse jää edelleen suuri osa joukkuetta.

ILe