Oman kylän herra kapteeni

Jaakko Erkkilä on tulevalla kaudella Viestin kapteeni.

Kyrölän kentällä moni pelaaja on saanut ensimmäiset pesäpallo-oppinsa ja kasvanut myöhemmin Suomen korkeimmille sarjatasoille. Pienessä pitäjässä on rajallinen määrä potentiaalisia harrastajia, mutta silti vuodesta toiseen junioriryhmiä saadaan kasaan.

– Varmaan ne ovat nuo sitkeät ja pitkäaikaiset tekijät taustalla, jotka jaksavat tätä hommaa vuodesta toiseen pyörittää, esimerkiksi Taittosen Mikko ja Mansikkamäen Jaakko. Ilman heitä täällä ei varmaan pelattaisi mitään. Moni ei edes ymmärrä sitä työmäärä, minkä taustahenkilöt tässä tekevät, Vähänkyrön Viestin miesten Ykköspesis-joukkueen tuore kapteeni Jaakko Erkkilä miettii.

Erkkilä on yksi pohjansa Vähässäkyrössä luoneista pelaajista. Hän kuuluu pykälää edeltävään sukupolveen siitä, joka voitti Viestille b-poikien Sm-hopeaa kesällä 2015. Tuosta hopearyhmästä mukana ovat edelleen Eero Karvonen, Jari Ojanen ja Tommi Lintala. Myös porukan nuorin Niki Taijala pelasi tuossa joukkueessa yhden ottelun.

Viestin runko perustuu siis oman kylän poikiin ja kapteenina nähdään luonnolliseksi yksi näistä oman kylän pojista.

– Aina kopissa jotain toimitelen ja yritän psyykata, mutta en nyt varsinaisesti perseelle potki. Yritän olla rento äijä ja vaikka välillä jostain sanonkin, hauskanpitämistä tämä pääasiassa on, Erkkilä linjaa.

– Mukava myös olla kapteenina. Kauanhan tässä toiminnassa on jo mukana oltukin, hän jatkaa.

2000-luvun vaihteessa Vähässäkyrössä Erkkilä harrasti samaa ikäryhmää edustavan serkkupoikansa Mikko Hakomäen kanssa yleisurheilua, salibandyä, lentopalloa ja oikeastaan kaikkea mahdollista. Kaverukset pelasivat myös pesäpalloa ja harjoittelivat yhdessä.

– Mikon kanssa pyörittiin aina ympäriinsä ja käytiin katsomassa paljon pelejä. Paljon tehtiin yhdessä pohjaa tätä pesäpalloa varten, ja kaikista lajeista pesäpallo tuntui lopulta omimmalta, Erkkilä kertoo.

Erinomaisesti sujuneella viime kaudella Viesti eteni miesten Ykköspesiksen pudotuspeleihin, jolloin kaverukset pelasivat jälleen yhdessä Viestin riveissä. Kauden päätteeksi herrojen tiet kuitenkin erkanivat, kun Hakomäki suunnisti tulevaksi kaudeksi Siilinjärven Superpesis-miehistöön. Lieneekin lähes selvää, että Erkkilä peri kapteenin vastuun juuri Hakomäeltä.

Vuodesta 2003 eteenpäin kaksikko ehtikin mennä liki yhteneviä polkuja pesäpallossa toistakymmentä vuotta. Omanikäisten ryhmää ei pienemmissä junioreissa kuitenkaan saatu kasaan, joten Erkkiläkin joutui pelaamaan ikäistään vanhempien kanssa.

– Taittonen alkoi vetämään silloin touhua ja silloin pelinjohtajina toimivat Jukka Verneri ja Juha Myntti. Siellä pelasimme vanhempien mukana. Yritys oli ainakin kova, vaikkei siitä aluksi oikein mitään tullutkaan, Erkkilä hymyilee.

Pitkään Vähässäkyrössä tahkottiin Suomensarjaa, mutta nyt Viesti on pelannut kaksi kautta Ykköspesistä. Vähäkyröläisten ensimmäinen kausi Ykköspesiksessä meni lähinnä ihmetellessä uuden sarjatason vauhtia. Erkkilä on pelannut kasvattajaseuransa Viestin riveissä käytännössä yli kymmenen vuotta myös miesten sarjoissa, vaikka junioriotteluita kertyi myös Nurmossa ja Vaasassa.

Ensimmäisen Ykköspesis-kauden jälkeen työmäärä nousi, joka näkyi menestyksenä viime kesänä.

– Muutama hikipisara tuli talven aikana vuodatettua, kierrettyä Botnia-hallin juoksurinkiä ja käytyä puntilla, eikä mikään tullut ilmaiseksi. Sinkkonen (Olli-Pekka) tuli pelinjohtajaksi ja hän toi paljon lisää vaatimustasoa treenaamiseen ja laittoi miehet koville. Yhtään Töylin Tanelia väheksymättä, hän tekee pirun hyvää hommaa taustalla fysiikkavalmentajana. Oikotietä pärjäämiseen ei ole, Erkkilä avaa.

Talvikausi alkaa lähestyä hiljalleen loppupuoltaan ja Viesti on treenannut aktiivisesti lokakuusta lähtien. Hallipelejäkin on tullut alle ja Erkkilä pääsi kokeilemaan yhdessä Viestin riveihin kuuluvan Lintalan kanssa yhden ottelun verran kantimiaan myös SM-hallipesikseen Koskenkenkorvan Urheilijoiden kokoonpanossa.

– Siellä oli tarkempaa pelaamista kuin Ykkösessä. Kolmospolttajan tontilla maskipelaaminen oli paljon kovempaa mitä esimerkiksi Ykköspesiksessä. Etenijät menevät pirun kovaa ja lyönneissä on paljon laatua. Ykkösessäkin on hyviä pelaajia, mutta Superissa rutiinitaso on vielä kovempi, Erkkilä analysoi.

Tulevalla kaudella Viestillä on työmaa osoittaa, että viime kesän menestys ei ollut vain yhden kauden ihme. Ulospuhallukseen ei ole varaa, vaan töitä pitää tehdä kapteenin mukaan entistä kovemmin.

– Lähdemme nöyrällä ja kovalla asenteella kautta kohti, nyt ei ole varaa takin nappien aueta yhtään. Selkään tulee varmasti, jos lähtee vähänkään ylimielisellä asenteella, Viesti-kapteeni muistuttaa.

MIKA PUKKINEN

Juttu julkaistu ensimmäisenä Pohjankyrö -lehdessä.